Wat is smetvrees

Wist u dat ongeveer twee van de bevolking aan dwangklachten lijdt, waaronder smetvrees? Een centrale rol speelt de angst voor besmetting. Angst om besmet te raken door een ander of juist angst om de ander te besmetten. Men duidt smetvrees weleens aan met wasdrang. Iemand met smetvrees wast zichzelf en zijn/haar spullen veel en langdurig.

Bij de ene patient zal vooral de angst om zelf besmet te raken een grote rol spelen. En andere patienten zullen de vrees hebben om een ander te besmetten. Met het veelvuldig wassen van zichzelf en zijn of haar spullen denkt de patient besmetting tegen te gaan. Vanzelfsprekend is de angst overdreven. Maar voor de patient zijn de dwanghandelingen van levensbelang. In veel gevallen heeft de angst een grote invloed op de gedachten van de patient. Volgens de ideeen van iemand met smetvrees zou je besmet kunnen raken door bestek dat is gebruik door een ander. Die kans is in werkelijkheid natuurlijk zeer gering.

De therapie die voor smetvrees goed werkt is exposure en responspreventie. De situaties waar de patient moeite mee heeft moet hij of zij dan ondergaan zonder dwanghandelingen uit te mogen voeren. Bijvoorbeeld trapleuningen vanaf nu wel gebruiken en handen niet wassen na iemand een hand gegeven te hebben. Hopelijk leert de patient zo inzien dat de dwanghandelingen helemaal niet nodig zijn.

Bij exposure en responspreventie worden de moeilijke situaties in een angsthierarchie opgenomen. De minst gevreesde situatie wordt als eerst ondergaan. De situatie waar de patient de meeste moeite mee heeft, ondergaat hij als laatste. Zo wordt het opgebouwd en kan de patient de dwanghandelingen stapsgewijs afleren.

De artsen kunnen bij smetvrees ook medicijnen voorschrijven. Vooral wanneer exposure en responspreventie alleen niet voldoende is, is dit een goed idee. Het kan ook zijn dat de patient de voorkeur heeft voor medicatie.
Free Web Hosting