Dwangneurose symptomen

Bijna iedereen heeft weleens van smetvrees gehoord. Patienten zijn bang om besmet te raken. Of om anderen te besmetten. Men noemt de aandoening ook wel wasdwang. Iemand met smetvrees kan urenlang douchen.

Sommige patienten zijn bang om zelf besmet te raken. De andere patient heeft juist angst om de ander te besmetten. Het vaak wassen is een dwanghandeling om besmetting tegen te gaan. Voor mensen zoals u en ik is dit natuurlijk overdreven. Maar voor de patient is het gevreesde scenario zeer realistisch. Vaak zit de angst dieper. Namelijk het gevoel om de controle te verliezen. Hieromheen hebben zich allerlei overtuigingen ontwikkeld. Volgens de ideeen van iemand met smetvrees zou je besmet kunnen raken door bestek dat is gebruik door een ander. Die kans is in werkelijkheid natuurlijk zeer gering.

Exposure en responspreventie is doorgaans de aangewezen behandeling voor smetvrees. Bij exposure en responspreventie moeten de situaties die voor de patient lastig zijn, worden ondergaan. Daarbij mogen geen dwanghandelingen worden uitgevoerd. Denk aan bijvoorbeeld de handen niet meer mogen wassen na iemand een hand gegeven te hebben of een besmet object aangeraakt te hebben. Hopelijk leert de patient zo inzien dat de dwanghandelingen helemaal niet nodig zijn.

Bij exposure en responspreventie worden de moeilijke situaties in een angsthierarchie opgenomen. De patient zal als eerst met de minst moeilijke situatie worden geconfronteerd. Op het laatst wordt de meest gevreesde situatie ondergaan. De dwanghandelingen worden door middel van deze methodiek afgeleerd.

Soms breidt men de behandeling van smetvrees uit met medicatie. In het geval dat met exposure en responspreventie niet de gewenste resultaten worden behaald, kan medicatie een uitkomst bieden. Het kan ook zijn dat de patient de voorkeur heeft voor medicatie.
Free Web Hosting