Dwangneurose forum

U heeft vast wel eens gehoord over de aandoening "smetvrees" Patienten zijn bang om besmet te raken. Of om anderen te besmetten. De patient heeft de neiging vaak te wassen. Vandaar dat smetvrees ook wel wasdrang wordt genoemd. Wanneer iemand smetvrees heeft zal diegene zichzelf vaak en grondig wassen.

De ene patient zal bang zijn om besmet te raken. De andere patient heeft juist angst om de ander te besmetten. Het vaak wassen is een dwanghandeling om besmetting tegen te gaan. Vanzelfsprekend is de angst overdreven. Maar voor de patient zijn de dwanghandelingen van levensbelang. In veel gevallen heeft de angst een grote invloed op de gedachten van de patient. Spullen van een ander kunnen niet worden aangeraakt, uit angst voor besmetting met zelfs ziekte en de dood als gevolg. Het is vaak meer een angst of gevoel dan dat het wetenschappelijk onderbouwd is.

De therapie die voor smetvrees goed werkt is exposure en responspreventie. De situaties waar de patient zoveel angst voor heeft moeten daarbij worden ondergaan. Voorbeelden zijn: bestek van een ander gebruiken, na iemand een hand gegeven te hebben niet meer handen wassen, deurklinken weer normaal gebruiken. Hopelijk leert de patient zo inzien dat de dwanghandelingen helemaal niet nodig zijn.

Bij exposure en responspreventie worden de moeilijke situaties in een angsthierarchie opgenomen. Daarna is het tijd voor de volgende stap. De situatie waar de patient de minste moeite mee heeft ondergaat hij of zij als eerst. De meest moeilijke situatie wordt bewaard voor het eind. De dwanghandelingen worden door middel van deze methodiek afgeleerd.

Ook kunnen bij smetvrees medicijnen worden voorgeschreven. In het geval dat met exposure en responspreventie niet de gewenste resultaten worden behaald, kan medicatie een uitkomst bieden. Het kan ook zijn dat de patient de voorkeur heeft voor medicatie.
Free Web Hosting